Uudiskirjaga liitumine õnnestus!

Midagi läks valesti! Vaata, et kõik väljad oleksid õigesti sisestatud.

Soovid teada meie tegemistest ning saada põnevaid retsepte?

Ahjulammas apelsini-punase veini kastmega

Kogus: neljale

Apelsini-punase veini kaste lambaliha juurde:

  • 1 pakk FS Goods punase veini kastet
  • 3-4 sl apelsinimarmelaadi
  • Veidi kardemoni
  • Mõned nelgiterad
  • Riivitud apelsinikoort

Ahjulamba valmistamine:

  1. Lambaliha on üks äraütlemata maitsev liha. Noore lamba liha on väga hõrgu olemisega ka iseenesest, seetõttu ei olegi seda vaja liiga palju maitsestada. Lambaliha enda valmistamine on aga igati lihtne. Võta näiteks lambakints. Esmalt eemalda kelmed ning üleliigne rasv. Hõõru lambakints hakitud küüslauguga segatud oliivõliga sisse. Tee lambakintsu sisse noaga väikesed lõiked ning suru sinna sisse väikesed küüslauguviilud, rosmariinitupsud ja/või tüümianioksad. Lase maitsestuda 1 päev (külmas). Enne küpsetamist maitsesta liha soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
  2. Küpsetamist alusta sellest, et pruunista lammas kuumal pannil õlis igast küljest. Võid teha ka nii, et paned lamba esmalt maksimumkuumusele kuumutatud ahju ca 10 minutiks ja siis alandad temperatuuri 200 kraadi peale. Kui eelistad pannil pruunistamist, siis peale pruunistamist tõsta lambakints 200 kraadini kuumutatud ahju ning küpseta. Täpset valemit aja kohta on raske öelda, keskmine ca 2 kg lambakints vajab küpsemiseks 1,5 tundi, aga küpsetamisaeg sõltub nii tükist, selle paksusest, lamba vanusest ja loomulikult ka ahju eripärast.
  3. Kirjeldatud küpsetamismeetodi puhul on tulemuseks hästi mõõdukalt küpsenud, keskelt roosa ja mahlane liha. Noore lamba hõrgu liha puhul oleks patt seda üle küpsetada. NB! Kindlasti lase lihal ca 15-20 minutit enne lahtilõikamist "tõmmata", et kuumas ahjus liikuma pääsenud mahlad jälle maha rahuneksid. Muidu voolab kogu mahlasus panni põhjale. Kes aga eelistab korralikult läbiküpsenud liha, võib sama kintsu ka madalal temperatuuril (130-150 kraadi) mitu tundi kaane all küpsetada (3-5 tundi). Siis on tulemuseks liha, mis on hästi läbiküpsenud ning kukub kontidelt ise maha. Siin tuleks küpsetuspannile veidi vett või puljongit ka lisada ning küpsemise ajal liha praeleemega kasta.

Apelsini-punase veini kaste:

  1. Kuumuta kastrulis punase veini kaste. Lisa sinna apelsinimarmelaad, kardemon, mõned nelgiterad ja riivitud apelsinikoort.
  2. Kuumuta hästi vaiksel kuumusel kümmekond minutit. Võis kastme läbi sõela kurnata, et nelgiterad ja apelsinikoor eemaldada.
  3. Serveeri koos lambaliha lõikudega.